Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΜΕΡΟΣ Β

ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ "ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ". ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΟΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ.
  •  Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.
  •  Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση τηςτελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.
  • 3/9/1986: Ο Αγγελος Μαυροειδής, 60 ετών, εργάτης της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, πραγματοποιούσε μαζί με 650 συναδέλφους του καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, ύστερα από άρνηση της τότε υφυπουργού Βάσως Παπανδρέου να τους δεχτεί για το θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων τους. Αστυνομικοί τούς απώθησαν βίαια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Πέθανε από μετατραυματική επιπλοκή στο ΚΑΤ λίγες μέρες μετά
  • 4/1/1987: Ο αστυνομικός της Ασφάλειας Παντελής Χατζής σκότωσε, ύστερα από λογομαχία, τον 19χρονο Λουκά Γράψα.
  • Τον Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει  
  • 8/1/1991 δολοφονείται ο καθηγητής Ν. Τεμπονερας στέλεχος του Εθνικού Αντιιμπεριαλιστικού μετώπου , δολοφονήθηκε από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμποκα , όταν ο τελευταίος τον χτύπησε στο κεφάλι με λοστό στην διάρκεια βίαιων επεισοδίων μεταξύ ακροδεξιών τραμπούκων και οννεδιτων με μαθητές και καθηγητές στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
  • Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρίαπαιδιά του.
  • 5/6/1996: Ο 26χρονος αστυφύλακας Ηρακλής Νικολόπουλος δολοφόνησε τον Γιώργο Φραγκογιάννη, 37 χρόνων, και τραυμάτισε τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο, 33 χρόνων, σε νυχτερινό κέντρο του Π. Φαλήρου. «Το 'χα πάρει απόφαση εδώ και ένα χρόνο να τους πιστολίσω», είπε στους συναδέλφους του όταν συνελήφθη. ον Φεβρουάριο του 1996 είχε λάβει αναρρωτική άδεια αορίστου διαρκείας, επειδή παρουσίασε «ψυχολογικά προβλήματα και συνεχόμενη συναισθηματική διαταραχή». Στις αρχές Νοεμβρίου οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου δήλωσε πως «είχε αποστολή να καθαρίσω την κοινωνία». Η ομολογία του δεν έπεισε τους δικαστές, που τον καταδίκασαν σε ισόβια.
  • 23/6/1996: Ο αναρχικός Χριστόφορος Μαρίνος, 29 ετών, «συνήθης ύποπτος» στις λίστες της Αστυνομίας, βρίσκεται νεκρός κάτω από «περίεργες» συνθήκες στην καμπίνα 53 του πλοίου «Πήγασος».
  • Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.
  • 8/2/97, ο 19χρονος Εριόν χάνει τη ζωή του όταν «εξοστρακίστηκε» η σφαίρα από το όπλο του Μιλτιάδη Ανδρεόπουλου, των μεταβατικών αποσπασμάτων της αστυνομίας.
  • 23 Οκτωβρίου 1998 Θεσσαλονίκη
    Μια ομάδα Παιδιών απο την Σερβία ανάμεσά τους και ο 17χρονος Μαρκο Μπουλάτεβιτς επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη σε σχολική εκδρομή .Τα παιδιά είχαν κατέβει στο κέντρο της πόλης για βόλτα όταν ξαφνικά …
    περικυκλώθηκαν απο αστυνομικούς. Η Αστυνομία είχε δεχτεί κλήση από μια γυναίκα πως κάποιος λίγο πριν της είχε κλέψει την τσάντα και οτι αυτός μιλούσε σέρβικα. Ένας αστυνομικός με πολιτικά ο Κυριάκος Βαντούλης εξέλαβε προφανώς Λανθασμενα -όπως αποδείχθηκε αργότερα- για τσαντάκια τον 17χρονο Μάρκο. Μια απότομη κίνηση του μικρού ήταν αρκετή. Ο Αστυνομικός με πολιτικά τον πυροβόλησε στο στήθος και τον τραυμάτισε θανάσιμα .Μετά από αυτό το περιστατικό ο Κυριάκος Βαντούλης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.
  • Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.
  • 20/2/01, ο 23χρονος Μιχ. Κιβωτόςπεθαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού. Έπασχε από καρδιά και μεσογειακή αναιμία, αλλά οι εκκλήσεις του για μεταφορά σε νοσοκομείο αγνοήθηκαν.
  • Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους. 
  • 7/5/03, "μυστηριώδης" θάνατος του 25χρονου Αριστείδη Νεοφώτιστου στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Το παιδί πήγε για εξακρίβωση και βγήκε σακατεμένο και νεκρό.
  • 9/12/2003: Νεκρός από σφαίρες ειδικών φρουρών έπεσε στο Ηράκλειο ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης. Οι δύο ειδικοί φρουροί και οεπικεφαλής αρχιφύλακας που μετείχαν στο μπλόκο έξω από το χωριό Γωνιές ομολόγησαν ότι πυροβόλησαν και οι τρεις εναντίον του αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα που του έκαναν.
  • 13/1/2004: Ο 42χρονος Μοχάμετ Χαμούτ πεθαίνει από «παθολογικά αίτια» ενώ κρατούνταν από την Αστυνομία Ρεθύμνου, με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης και ξυλοδαρμού -σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
  • 21/12/2004: Σε βασανιστήρια (ξεγύμνωμα, φάλαγγα, εικονικές εκτελέσεις, απειλές με όπλα και άγριο ξύλο) υπέβαλε τουλάχιστον 40 Αφγανούς μετανάστες ομάδα αστυνομικών και ειδικών φρουρών του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα.
  • 17/11/2006: Ο Κύπριος φοιτητής ΑυγουστίνοΔημητρίου ξυλοκοπείται ανηλεώς από 8 αστυνομικούς με πολιτικά. Η αστυνομία αναφέρει ότι «έπεσε και χτύπησε σεζαρντινιέρα». Τηλεοπτικές και ερασιτεχνικές κάμερες έχουνκαταγράψει όλο το περιστατικό.
  • 6/12/2008: Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, 15 ετών, πέφτει νεκρός από σφαίρααστυνομικού στα Εξάρχεια. Ο θάνατός του υπήρξε η αφορμή για μια σειρά πρωτοφανών πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε πόλεις όλης της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΡΙΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου